Žitný chléb a placky

Žitný knedlík

Ingredience: 

120 g žitné mouky
1 žitná houska (cca 100 g)
voda dle potřeby
sůl
lžička prášku do pečiva

Postup:

Housku nakrájejte na kostičky, vložte do mísy, přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a zamíchejte. Postupně do směsi přilévejte vodu a míchejte. Mělo by vzniknout řidší, ale ne tekuté, mírně mazlavé těsto, které lžící vložíte do dvou hrnků vymazaných olejem. Hrnečky s těstem postavte do hrnce s vařící vodou (voda by měla sahat cca do poloviny výšky hrnků. Vařte, dokud knedlíky nenaskočí a nevykouknou z hrnečků (cca 25 minut). Nechte chvíli vychladnout, vyklepněte opatrně z hrníčků a nakrájejte (nejlépe nití) na plátky.

K tomuto receptu jsem se propracovala až po řadě pokusů. Příprava je rychlá a jednoduchá a výsledek překvapivě chutný. Uvedené množství odpovídá třem porcím knedlíků (jedna porce cca 3 plátky). V přísné fázi je možné si knedlík občas připravit, pokud na něm trváte, ale počítejte s tím, že u dalších jídel se v "knedlíkovém" dni už budete muset obejít bez přílohy. Množství mouky na jednu porci knedlíků odpovídá denní porci chleba v mém jídelním plánu (100 g chleba/4 knäckebroty).


Na obrázku dělá knedlík společnost pečenému krůtímu masu a cuketovému zelí :-)