Velikonoční speciál
Zeleninové muffiny
porce bílkoviny - 2 vejce
porce zeleniny: zvolila jsem mrkev, chřest, černý kořen, kedlubnu (ale je možné použít i jinou vhodnou zeleninu)
60 g žitné mouky celozrnné jemně
mleté
sůl, mletý pepř, špetka muškátového
květu, medvědí česnek, petrželka
kypřící prášek
- lžička
Postup:
Připravte si zeleninu - oloupejte, nakrájejte na kostky a krátce povařte se špetkou soli. Vodu slijte a zeleninu nechte mírně vychladnout. Medvědí česnek nakrájejte najemno a přidejte k zelenině. Vejce rozklepněte, oddělte bílky od žloutků. Žloutky vidličkou našlehejte a smíchejte v misce s moukou a kypřícím práškem. Přidejte zeleninu a česnek. Dochuťte solí, špetkou mletého pepře a muškátového květu. Bílky ušlehejte a sníh postupně opatrně vmíchejte do mísy s těstem.
Plechovou muffinovou formu vytřete olejem, příp. lehce vysypte moukou. Silikonovou formu vymazávat nemusíte. Lžící nanášejte těsto tak, aby z formiček vyčníval malý kopeček. Pečte v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut. Nechte chvíli vychladnout, opatrně vyjměte z formiček a na talíři ještě můžete ozdobit bylinkami.