Houby
Zapečená hlíva ústřičná
Jedná se vlastně o variaci "metabolického" pastýřského koláče. Místo mletého masa jsem použila houbu, místo přikrývky z květákové rýže květákovou kaši.
Ingredience:
porce hlívy ústřičné (lze použít
i shitake)
porce zeleniny (květák, pórek
nebo cibule, kousek mrkve - lze vynechat)
sůl, pepř, muškátový květ
lahůdkové droždí
hrst listových salátů na oblohu
olej
petrželka
Postup:
Nejdříve si v mírně slané vodě nebo zeleninovém vývaru uvařte
očištěný květák rozdělený na růžičky. Mezitím nakrájejte cibuli
najemno, lehce ji osmahněte (lze i podusit na vodě bez tuku),
přidejte očištěnou, na drobnější kousky nakrájenou houbu a restujte.
Můžete přidat i nahrubo nastrouhanou mrkev nebo jinou kořenovou
zeleninu. Uvařený květák sceďte, rozmixujte na kaši - měla by být
hustá. Dochuťte dle potřeby solí a špetkou muškátového květu. Od 3.
fáze lze květákovou kaši zjemnit plátkem ghee. Do malého pekáčku
nebo formy (lze lehce vymastit olejem) dejte orestovanou směs hub a
cibule. Květáková kaše vytvoří přikrývku. Povrch uhlaďte, mírně
přitlačte a posypejte lahůdkovým droždím. Dejte zapéct do středně
vyhřáté trouby na cca 20 minut - až začne povrch mírně hnědnout.
Přendejte na talíř, obložte saláty, pokapejte za studena lisovaným
olejem a ozdobte petrželkou.