Houby

Zapečená hlíva ústřičná


Jedná se vlastně o variaci "metabolického" pastýřského koláče. Místo mletého masa jsem použila houbu, místo přikrývky z květákové rýže květákovou kaši.

Ingredience:

porce hlívy ústřičné (lze použít i shitake)
porce zeleniny (květák, pórek nebo cibule, kousek mrkve - lze vynechat)
sůl, pepř, muškátový květ
lahůdkové droždí
hrst listových salátů na oblohu
olej

petrželka


Postup:

Nejdříve si v mírně slané vodě nebo zeleninovém vývaru uvařte očištěný květák rozdělený na růžičky. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, lehce ji osmahněte (lze i podusit na vodě bez tuku), přidejte očištěnou, na drobnější kousky nakrájenou houbu a restujte. Můžete přidat i nahrubo nastrouhanou mrkev nebo jinou kořenovou zeleninu. Uvařený květák sceďte, rozmixujte na kaši - měla by být hustá. Dochuťte dle potřeby solí a špetkou muškátového květu. Od 3. fáze lze květákovou kaši zjemnit plátkem ghee. Do malého pekáčku nebo formy (lze lehce vymastit olejem) dejte orestovanou směs hub a cibule. Květáková kaše vytvoří přikrývku. Povrch uhlaďte, mírně přitlačte a posypejte lahůdkovým droždím. Dejte zapéct do středně vyhřáté trouby na cca 20 minut - až začne povrch mírně hnědnout. Přendejte na talíř, obložte saláty, pokapejte za studena lisovaným olejem a ozdobte petrželkou.