Blog - recepty
Vánoční čaj
22. 12. 2020
Cukroví už se těší, až ozdobí štědrovečerní stůl a provoní byt ... zbývá ještě připravit vánoční nápoj. Pokud nechcete hřešit alkoholickým svařeným vínem, co si připravit třeba vánoční čaj ?
Ingredience: (1 porce)
černý čaj (1 sáček)
1 vyzrálá hruška
celá skořice
malý kousek badyánu
4 hřebíčky
špetka muškátového oříšku
půl lžičky medu
voda
Postup:
Hrušku oloupejte, překrojte na poloviny a vykrojte. Přiveďte k varu vodu s kořením a medem, vložte čaj a hrušku. Vařte asi 3 minuty. Medu stačí opravdu jen symbolické množství, pokud jsou hrušky vyzrálé. Čaj jsem vybrala černý s bergamotovou silicí, ale lze použít i jiný čaj, např. bílý. Sáček s čajem vyjměte, ale pokračujte ve vaření, dokud není hruška měkká. Pokud chcete nápoj "hruškovější", můžete ji nakrájet na kostičky, které v závěru necháte v čaji. Čaj krásně voní kořením a chutná po hruškách. Poloviny hrušky vyjměte. Můžete je uschovat na pozdější potřebu (třeba do jogurtu) nebo hrušku využijte jako samostatný dezert, ozdobený ještě třeba kouskem nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní hořké čokolády, příp. posypejte skořicí, kakaem nebo přidejte několik jader mandlí či ořechů krátce orestovaných na ghee.
Z hotového čaje vyndejte koření a můžete pít.
Dobrou chuť.