Tvaroh a sýry
"Smetanová" polévka z černého kořene
Ingredience:
porce Čerstvého sýra
porce zeleniny - pórek, černý
kořen
stroužek česneku nakrájený na
plátky
sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
voda nebo zeleninový vývar
za studena lisovaný olej
petrželka, pažitka nebo jiné
bylinky
Postup:
Nejprve si připravte černý kořen - oloupejte ho, okrájejte konce a
přesuňte do mísy s vodou a trochou octa, aby nezhnědl. Slijte a
osušte, abyste ho zbavili latexu, který má hořkou chuť. Nakrájejte
na kolečka a přidejte do hrnce, ve kterém už čeká lehce orestovaný
pórek zalitý vodou nebo zeleninovým vývarem. Uvařte doměkka.
Mezitím si připravíte "smetanu" rozmixováním porce Čerstvého sýra se lžící za studena lisovaného oleje a vody tak, aby vznikla hustá kaše konzistencí (a při troše fantazie i chutí) připomínající zakysanou smetanu.
Do polévky přidejte česnek a ještě cca minutu povařte. Potom tyčovým mixérem
rozmixujte obsah hrnce dohladka, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Větší část sýra vlijte do polévky a zamíchejte, už nevařte. Na
talíř naaranžujte zbytek sýra sýra (nezapomeňte lžičku ochutnat -
bílkovina) a přelijte polévkou. Ozdobte bylinkami.
Do
polévky můžete ještě přidat krutony z celožitného chleba. Plátek
chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi. Hotové krutonky můžete postříkat kvalitním olejem, příp. ještě dochutit solí a
bylinkami.