Luštěniny
Salát z černé čočky s restovanou zeleninou
Ingredience:
porce zeleniny (mrkev, cuketa,
jarní cibulka, příp. ředkev, ředkvička)
kousek zázvoru
sůl, mletý pepř
balsamikový ocet
za studena lisovaný olej
pažitka, zázvorová máta nebo
čerstvý koriandr
Čočku si předem uvařte. Mrkev a cuketu okrouhejte a škrabkou na
brambory nakrájejte delší nudle. Připravenou zeleninu chvíli
restujte na rozpálené pánvi (lze i bez tuku), lehce osolte, příp. přidejte kousek
česneku). Připravenou zeleninu nechte chvíli vychladit Do mísy nasypejte na kolečka nakrájenou
jarní cibuli, přidejte čočku, vychlazenou zeleninu, kousek
nastrouhaného zázvoru a dochuťte zálivkou z octa, oleje, soli a
pepře. Dobře promíchejte a nechte chvíli odležet. Můžete ještě přidat čerstvou zeleninu nebo saláty. Posypejte
čerstvými bylinkami a podávejte s žitným chlebem.