Snídaně - Semínka a mandle
Mandeláda se sušenými švestkami
Mandeláda, tedy směs mandlí a slunečnicových semínek v kombinaci s ovocem se vyskytuje v téměř každém jídelním plánu. Jedním ze způsobů, jak si na ní pochutnat, je připravit si domácí granolu. V metabolické podobě (min. v přísné fázi) vynecháte ovesné vločky a nahradíte je vločkami žitnými. Na rozdíl od kupovaných směsí, které jsou plné cukru a nezdravých tuků, bude vaše domácí granola nejen výborná, ale také zdravá. Je možné ji připravit do zásoby a využít v den, kdy máte ráno obzvlášť naspěch, příp. tehdy, když si snídani berete s sebou na cesty.
Ingredience:
porce mandlí a slunečnicových semínek
porce sušených švestek (příp. meruněk nebo jiného vhodného ovoce)
skořice (cca ½ čajové lžičky)
kousek vanilkového lusku (nebo špetka mleté bourbonské vanilky
holandské kakao (lžička)
lžíce řepkového oleje
Postup:
1. Varianta bez mléka:
Předehřejte si troubu na 180°C. Nejprve si připravte směs müsli. Mandle spařte, oloupejte a lehce
posekejte v sekáčku. Spařuji většinou dvakrát, mandle nechám chvíli
stát v horké vodě, potom jdou loupat velmi snadno, nebo je chvíli povařím. Stejně dobře lze ale granolu připravit i z mandlí neloupaných. Promíchejte se
semínky a žitnými vločkami, kterými nahradíte
chléb (pokud máte v jídelním plánu). Přidejte kakao, skořici (příp. vanilku) a znovu promíchejte. Na konec vmíchejte řepkový olej tak, aby se směs mandlí a vloček dobře obalila. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte zapékat asi 20 minut. Podle potřeby směs během pečení občas promíchejte, aby se zapékala rovnoměrně.
Od 3.
fáze můžete do směsi přidat ještě lžičku kokosového oleje, ve 2.
fázi přidejte vhodný olej (třeba ořechový) až do hotové směsi. Ve 4. fázi můžete do směsi kromě řepkového oleje vmíchat ještě lžičku medu.
Hotovou granolu doplňte vhodným ovocem, buď čerstvým nebo sušeným (pokud máte v jídelním plánu podobně jako já), příp. můžete vyzkoušet i ovoce lyofilizované.
2. Varianta s mlékem:
Směs můžete jíst buď suchou, nebo doplnit mandlovým mlékem. Vzhledem
k tomu, že mandlové mléko dostupné v našich obchodech je
doslazované, příp. dochucené, zkuste si ho předem vyrobit sami. Porci mandlí (na mléko používám loupané) nechte přes noc namočit v nádobě s vodou. Poté vylijte vodu a mandle propláchněte. Vložte do vysokorychlostního mixéru a přidejte asi 3 hrnky vody (záleží na tom, jak husté má být výsledné mléko). Mixujte asi minutu. Hotové mléko můžete ještě přecedit a mandlovou hmotu přidat do směsi na granolu.
Domácí mandlové mléko lze připravit i do zásoby, když použijete dvojnásobnou nebo vícenásobnou dávku mandlí, má však velmi krátkou životnost. Uchovávejte ve šroubovací láhvi, před uložením do lednice řádně zašroubujte a na chvíli postavte sklenici dnem vzhůru. V lednici vydrží cca 3 dny.