Blog - recepty

Proteinová rýže

28. 1. 2021

Proteinové těstoviny už jistě většina z vás zná. Jde o "těstoviny" připravené z mouky z luštěnin, např. z červené čočky, cizrny, fazolí. Jinými slovy - jedná se o luštěniny převlečené za těstoviny. S těstovinami mají společný v podstatě pouze tvar. Nevyužívají se jako příloha k jídlům, ale jako zdroj bílkovin.

Nedávno jsem při objednávání nákupu na Rohlíku, cz objevila další novinku: Luštěniny v novém kabátku, tentokrát převlečené za rýži. Nebyla bych to já, abych je nechtěla hned vyzkoušet, a tak dva balíčky hned putovaly do košíku. V nabídce jsou dva druhy - červená čočka jako rýže (přesně takto je označen sáček s produktem) a cizrna jako rýže. Obojí vyrábí Alnatura. Rohlík, cz nabízí balení po 250 g za 70 Kč, což mi v prvním okamžiku připadalo jako nepřiměřená cena, než mi došlo, že se jedná o bílkovinu, tedy hlavní jídlo. Z uvedeného množství podle gramáží mého jídelního plánu vyrobím celá 4 jídla.

A teď k výsledkům mých experimentů. Chuťově mě asi víc zaujala méně výrazná čočková rýže, nicméně i ta cizrnová měla úspěch - a to i u syna. Co mě nadchlo, je rychlost přípravy. Na obale se uvádí, že máme rýži vařit 5 - 6 minut a skutečně, za pár minut byla hotová. Bez namáčení, vylévání vody, dlouhého vaření... Takže ve spíži už jsou další sáčky s rýží, která se stala součástí mého jídelníčku.

Asi se ptáte, co s ní, jak ji uvařit. Pochopitelně bych mohla luštěninovou rýži použít všude tam, kde jsem zvyklá používat luštěniny. Ale vzhledem ke specifickému tvaru se přímo nabízí nahradit luštěninami skutečnou rýži, takže proč se nepokusit třeba o rizoto?

Dýňové rizoto (z cizrnové rýže)

Budete potřebovat:
 
porci rýže z cizrny (odpovídá porci suchých luštěnin ve vašem plánu)
porce zeleniny (cibule, dýně)
sůl, mletý pepř
1 stroužek česneku
zeleninový vývar
olej
listovou petržel

Postup:

Na pánvi krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky, podlijte vodou, osolte a pod poklicí duste do změknutí. Odstavte z ohně a nechte chvíli vychladnout. Část dýně i s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem, zbytek nechte zatím stranou. Dýňové pyré ve výsledném pokrmu vytvoří krásně krémovou konzistenci. Na pánev nasypejte rýži, zalijte vodou a uveďte do varu. Cizrnová rýže se na rozdíl od cizrny uvaří asi za 5 minut, počítejte ale s tím, že nasaje hodně vody, takže dostatečně podlévejte. K hotové cizrně přidejte kostičky dýně, dýňové pyré a zamíchejte. Dochuťte mletým pepřem a můžete podávat. Rizoto na talíři ozdobte petrželkou.

Pro zjemnění můžete přidat lžičku ghee nebo kokosového mléka. 


Paella s rýží z červené čočky

Paella je typické španělské jídlo z rýže velmi podobné rizotu. Existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, hodně zeleniny (často i rajčata) a koření - důležitou přísadou bývá šafrán. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivý než italské rizoto. Paellu jsem si občas připravovala z celozrnné rýže, což je ovšem možné až od 3. fáze. Pokud vynecháte plody moře nebo jiné maso a nahradíte je proteinovou čočkou, můžete si ji uvařit už v přísné fázi.

Ingredience

porce rýže z čočky
porce zeleniny (cibule, rajčata, paprika)
sůl, pepř, mletá paprika, špetka šafránu (lze vynechat)
1 stroužek česneku
zeleninový vývar
olej
listová petržel

Postup:

Na pánvi krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, česnek, na proužky nakrájenou papriku. Přisypte mletou papriku, zamíchejte. Mírně podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolte, dochuťte pepřem a špetkou šafránu. Přidejte čočkovou rýži a rajčata a pod poklicí duste doměkka. Trvá to asi 5 minut.
Podávejte posypané listovou petrželkou. Nezapomeňte přidat lžíci za studena lisovaného oleje.


V zimě jsou polévky prostě TOP. Rychlé, jednoduché na přípravu, prohřívající a syté zároveň. Ta s cizrnovou rýží je přímo blesková a je jí fakt hodně!!!

Zeleninová polévka s cizrnovou rýží

Polévka pro velké jedlíky - cizrnová rýže totiž hodně nabyde na objemu. Takže buď se Vám Vaše porce nevleze ani na velký talíř, nebo bude tak hustá, že svou konzistencí bude připomínat spíš kaši. Recept vznikl jako improvizace, když jsem vymýšlela, jak využít rýži - stylem "co lednice dala." Výsledek mě ale velmi mile překvapil.

Ingredience: 

porce rýže z cizrny
porce zeleniny - kousek cibule, řapíkatý celer, zelené fazolky, rajčata (mohou být i krájená z plechovky)
sůl, mletý pepř, drcený římský kmín
1 stroužek česneku
zeleninový vývar
olej
listová petržel (nebo koriandr, pokud ho máte rádi)

Postup:

V hrnci zahřejte trošku oleje, krátce na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený řapíkatý celer. Přidejte jemně nasekaný stroužek česneku. Zasypejte římským kmínem a ještě chvíli restujte. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 5 minut. Potom přidejte cizrnovou rýži, sůl, pepř a vařte dalších 5 minut. Na závěr přidejte rajčata z konzervy, promíchejte a ještě krátce povařte. Dochuťte lžící za studena lisovaného oleje.

Polévku podávejte ozdobenou nasekaným koriandrem nebo petrželkou.


A na závěr ještě známé kari - tentokrát s rýží. Ovšem z červené čočky.

Kari s rýží z červené čočky

Ingredience: 

porce rýže z čočky
porce zeleniny (batát, baby špenát, cibule)
sůl, kari koření, příp. kurkuma
1 stroužek česneku
chilli paprička (nemusí být)
olej

Postup:

Nejprve si připravte batát - okrouhejte ho, nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte ho asi 15 minut vařit.
Na pánvi osmahněte jemně nasekanou cibuli a česnek, přidejte špenát, krátce orestujte. Podlijte a přidejte čočkovou rýži. Osolte, vmíchejte koření a duste pod pokličkou. Vodou nešetřete, rýže bude hodně "pít". Ke změklé rýži (uvařená je skutečně rychle, skoro bleskurychle - do 5 minut) přidejte batát. Zamíchejte, ještě chvíli společně poduste, dle potřeby nařeďte vodou a dochuťte kořením. Pokud máte rádi jídlo ostřejší, můžete přidat chilli papričku.

Pokud můžete, zjemněte jídlo lžičkou kokosového mléka. Batát (pokud ho nemáte v plánu) lze nahradit i jinou zeleninou, např. dýní, ta se přímo nabízí.

Tip: Pokud chcete podpořit iluzi kari s bílou rýží, můžete část zeleniny nahradit květákem a jídlo doplnit známou květákovou rýží.