Luštěniny
Polévka z černého kořene s cizrnovými krutony
Ingredience:
porce vařené cizrny (použila jsem cizrnu z konzervy připravenou v páře)porce zeleniny - pórek, černý kořen
stroužek česneku
sůl, pepř, příp. granulovaný
(sušený) česnek
sušený tymián
voda nebo zeleninový vývar
olivový olej
Nejdříve připravte krutony. Předehřejte troubu na 200°C. V míse promíchejte cizrnu se solí, granulovaným česnekem (nemusí být) a trochou oleje. Rozprostřete na pečicí papír a pečte dokřupava asi 20 - 25 minut.
Nyní si připravte černý kořen - oloupejte ho, okrájejte konce a přesuňte do mísy s vodou a trochou octa, aby nezhnědl. Slijte a osušte, abyste ho zbavili latexu, který má hořkou chuť. Nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce, ve kterém už čeká lehce orestovaný pórek zalitý vodou nebo zeleninovým vývarem. Uvařte doměkka. Přidejte česnek a ještě cca minutu povařte. Potom tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Polévku na talíři ozdobte olejem a přidejte krutony.
Jako příloha se osvědčil toust připravený nasucho z celožitného chleba - moje oblíbená "metabolická topinka" nebo krutonky z žitného chleba.