Luštěniny
Pečená cizrna
Ingredience:
porce vařené cizrny (lze
použít i cizrnu z konzervy ve slaném nálevu)
sůl, pepř, granulovaný česnek, uzená paprika nebo jiné koření dle chuti
za studena lisovaný olej
Postup:
Troubu rozpalte na 200 ˚C a plech pokryjte alobalem nebo pečicím
papírem. Vařenou cizrnu nechte okapat na cedníku a vsypte na plech, vystlaný
pečícím papírem. Přidejte sůl a koření. Cizrnu rozprostřete na pečicí papír, aby byla
v jedné vrstvě.
Pečte v troubě asi 10 minut, vyndejte z trouby a protřeste, aby se
cizrna mohla opéct ze všech stran a vraťte na dalších 10 minut do trouby -
pečte do křupava. Po upečení cizrnu nasypejte do mísy a lehce postříkejte olejem. Vychutnejte si ji horkou nebo nechte vychladnout do pokojové
teploty.
Lze využít se zeleninou jako hlavní jídlo nebo jako zdravé mlsání
k vínu či pivu. Je výborná i studená, takže ji lze použít např. i
v situaci, kdy cestujete a nemůžete jídlo ohřívat.
Tip: Pokud jste šťastnými majiteli horkovzdušné fritézy, připravte si krutony ve fritéze - nejpozději do čtvrt hodiny jsou hotové.
Pok