Maso (mimo drůbež)
Pastýřský koláč
Původní recept na klasický anglický pokrm je kombinací mletého masa (ideálně jehněčího) a kořenové zeleniny zapečené pod krustou z bramborové kaše s mlékem nebo smetanou, příp. sýrem. V metabolické úpravě jsem jednoduše bramborovou kaši vynechala a nahradila peřinou z květáku - výsledek mě příjemně překvapil.
Ingredience:
porce mletého masa (jehněčí, vepřové nebo hovězí)
porce zeleniny (cibule, mrkev, pastinák, houby - lze vynechat, květák)
zelenina na oblohu (nemusí být)
sůl, pepř, bylinky - rozmarýn, tymián, příp. šalvěj
česnek
olej
Postup:
Nakrájejte cibuli a orestujte na pánvi s trochou oleje (lze i na sucho, pokud jste majiteli nepřilnavé pánve, příp. na trošce vody). Přidejte mleté maso, osolte, opepřete, dochuťte prolisovaným česnekem a bylinkami a opékejte asi pět minut. Potom přidejte ještě na kostky nebo nudličky nakrájenou zeleninu a houby. Podlijte trochou vody nebo vývaru a nechte dusit. Místo hub lze použit i houbové koření. Mezitím si připravte květák - v mixéru nebo sekáčku ho posekejte najemno a asi 5 minut poduste s trochou vody.
Masovou směs promíchejte, pokuste se zredukovat šťávu na minimum. Zelenina by neměla být rozvařená. Hotovou směs nechte chvíli vychladnout, mezitím si předehřejte troubu. Do pečící nádoby vložte masovou směs a zakryjte květákovou hmotou, mírně natlačte, aby vznikla krusta. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Před podáváním nechte chvíli odstát - ztuhnout, koláč se bude méně rozpadat.
Na talíři ještě můžete posypat natěmi nebo ozdobit listovými saláty.
Tip: Vhodné i s sebou do krabičky - koláč je výborný i studený.