Tvaroh a sýry

Lilkové lasagne se sýrem feta

Ingredience:  

porce zeleniny - lilek, rajčata, příp. olivy
porce sýra (feta, kozí nebo jiný sýr)
sůl, pepř
bylinky (bazalka, rozmarýn, oregano, tymián, šalvěj - dle chuti)
čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, petržel apod.)
stroužek česneku
lžíce olivového oleje

Postup:

Lilek očistěte, ukrojte konce a nakrájejte ho podélně na plátky cca 0,5 cm silné. Rozložte na talíř, lehce osolte a nechte ho tzv. "vypotit". Připravte si rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat - buď rozkrojená rajčata lehce poduste, stáhněte slupku a rozmixujeme ponorným mixérem nebo je můžete lehce podušená propasírovat. Okořeňte bylinkami, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Plátky lilku osušte papírovou utěrkou. Předehřejte si troubu. Do zapékací misky klaďte plátky lilku, zalejte je rajčatovou omáčkou a posypejte strouhaným sýrem. Od 2. fáze s olejem můžete pokapat i trochou olivového oleje, doporučuji použít ho raději až na hotový pokrm. Na talíři posypejte čerstvými bylinami.

Pokud nemáte rádi fetu nebo kozí sýr, můžete použít např. i mozzarellu, čerstvý sýr s bylinkami apod., příp. nahradit lilek cuketou.