Luštěniny
Karbanátky z čočky s lilkovým dipem
Ingredience:
porce červené čočkyporce zeleniny - černý kořen (lze vyměnit za mrkev, celer, pastinák, tuřín, kedlubnu nebo jinou zeleninu či směs zeleniny), cibule, kousek lilku
sůl
pepř
lahůdkové droždí (nemusí
být)
špetka granulovaného česneku
sušený libeček
olej
balzamikový ocet
čerstvé (mražené) bylinky nebo
natě - použila jsem řeřichu
Čočku uvařte společně s černým kořenem (nebo jinou vhodnou zeleninou). Po vychladnutí přidejte najemno nakrájenou cibuli, dle chuti sůl, pepř, česnek, lahůdkové droždí, libeček, příp. majoránku nebo jiné koření dle vlastních preferencí. Lžící namočenou ve vodě tvarujte na plech vystlaný pečicím papírem placky - karbanátky. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké, můžete zahustit troškou žitné mouky nebo knäckebrotové strouhanky. Dejte asi na půl hodiny péct do středně rozpálené trouby.
Mezitím si připravte dip z lilku. Očištěný lilek nakrájejte na kostky a dejte uvařit do vody. Po uvaření vodu slijte, přidejte sůl, pepř, česnek, olej, trošku octa, bylinky a rozmixujte na kaši.
Karbanátky podávejte s dipem a žitným chlebem.
TIP: Dip z lilku lze vynechat a nahradit třeba salátem z listové zeleniny. Vhodné i s sebou do krabičky :-)