Blog - recepty

Jak připravit chřest

Užijte si chřestovou sezónu! Chřest se v jídelních plánech objevuje celkem pravidelně. Jde o sezónní zeleninu, sklízí se přibližně od poloviny dubna do začátku června. Sluší mu jednoduché úpravy, které snadno zvládnete i v rámci programu Metabolic Balance.
Nejchutnější je čerstvý, ideálně ten, který ještě ráno ležel na poli. Je přirozeně sladký, křehký, šťavnatý, bohužel o tyto vlastnosti rychle přichází. Dobrým řešením jsou farmářské trhy - ráno nakoupíte a připravíte k obědu. Přibližným vodítkem pro čerstvost je křehkost - čerstvý výhonek chřestu (zelený i bílý) se při pokusu o ohnutí zlomí. Chřest je možné vařit ve vodě i v páře, restovat, péct, grilovat nebo ho podélně hodně tence nakrájený lze přidat do salátů i syrový. Bílý chřest je nutné před tepelnou úpravou oloupat ze všech stran směrem od hlavičky, zelený chřest se běžně neloupe, stačí jen odkrojit spodní dřevnaté konce. Chřestové odřezky je možné použít na vývar (lze je schraňovat v mrazáku). Známou holandskou omáčku si v přísné fázi programu nepřipravíte, ale nevadí, chřest bude skvělý i s vejci nebo šunkou, nebo s "falešnou majonézou" z vaječného žloutku, příp. přepuštěným máslem ve 3. fázi.
Několik receptů najdete na přípravu najdete ve Velikonočním speciálu. Chřest je výborný v polévce, ale i vařený nebo dušený jako příloha. Chřest vařím dle tloušťky výhonků 3 - 10 minut. Pokud chcete zachovat krásnou svěží zelenou barvu, je ideální způsob blanšírování a následné rychlé zchlazení v ledové vodě. Chřest je možné přidat i do vaječné omelety, příp. muffinů, výborný je i v rizotu, ale na to si počkáte až do 4. fáze. Aktuálně jsem pro vás připravila několik nových receptů, které lze využít už v přísné fázi.


Závitky z kuřecích prsou s chřestem a chřestovou omáčkou


Ingredience: 

porce kuřecích prsou
porce zeleniny - zelený chřest, mrkev
sůl, pepř
čerstvá petržel
jablko (na salát)

Postup:

Chřest zbavte spodních dřevnatých částí a spařte ho vroucí vodou. Kuřecí prsa podélně mírně nakrojte, příp. lehce naklepejte, abyste dostali co největší plátek masa. Osolte, opepřete a doprostřed položte připravený chřest (2 - 3 kusy). Zarolujte a svažte provázkem nebo spíchněte párátkem. 
Na rozpálené pánvi zprudka opečte, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a pod poklicí nechte dusit do změknutí, příp. můžete připravit víc závitků současně a dát je péct do trouby.
Mezitím si připravte salát z mrkve a jablka - jednoduše oboje nastrouháte nahrubo a zamícháte.
V závěru dušení přidejte do šťávy na kousky nakrájený zbytek porce chřestu. Maso vyjměte, šťávu i s chřestem rozmixujte na omáčku.
Závitek zbavte párátka, přendejte na talíř, přelijte omáčkou a ozdobte petrželí nebo mikrobylinkami. 


Zapečený chřest s mozzarellou a křupavou posypkou



Inspiraci pro tento recept jsem objevila v kuchařce Jíme zdravě. Jako obvykle jsem ho upravila do "metabolické" podoby. 

Ingredience:

porce mozzarelly
chřest, ředkvičky nebo jiná zelenina na ozdobu
sůl, pepř
medvědí česnek, petržel, mikrobylinky
Knäckebrot (nebo suchý žitný chléb)

Postup:

Zelený chřest vložte do zapékací nádoby, posypejte nastrouhanou mozzarellou, osolte, opepřete a dejte zapéct na 10 minut do horké trouby (cca 220 °C).
Připravte si strouhanku z jednoho plátku knäckebrotu. Do mixéru dejte na kousky rozlámaný knäckebrot, přidejte nakrájený medvědí česnek, petržel, špetku soli a pepře a vše společně rozmixujte. Strouhankou posypejte chřest a vraťte na další minutu do trouby.
Přendejte na talíř, pokapejte za studena lisovaným olejem, ozdobte další zeleninou nebo mikrobylinkami.


Salát z bílého chřestu s křupavou šunkou a okurkovou zálivkou



Ingredience:

porce zeleniny: bílý chřest, listové saláty (nebo jiná zelenina na ozdobu), jarní cibulka a kousek okurky na zálivku
bílkovina: kuřecí šunka
sůl, pepř, olej, ocet
žitný chléb

Postup:

Nejdříve si v osolené vodě uvařte oloupaný chřest - ideálně nastojato, aby špičky zůstaly křupavé - max.10 minut. Mezitím si nastrouhejte okurku, přidejte nakrájenou cibulku, sůl, pepř, za studena lisovaný olej a ocet a rozmixujte tyčovým mixérem na zálivku. Šunku pokrájejte na dlouhé cca 2 cm široké nudle a do křupava pečte v horkovzdušné fritéze (nebo na nepřilnavé pánvi). Na talíř rozložte chřest, ozdobte lístky salátu, přelijte zálivkou a lehce poprašte lahůdkovým droždím. Pokud chcete, můžete salát ještě doplnit krutony z žitného chleba (připravovala jsem je rovněž v horkovzdušné fritéze).


Salát z chřestu se ztraceným vejcem a hořčičnou zálivkou



Ingredience:

2 vejce
bílý chřest, ředkvičky (nebo jiná zelenina či saláty na ozdobu)
sůl, pepř, celozrnná hořčice, olej, ocet, medvědí česnek (nebo jiné bylinky, např. pažitka, jarní cibulka)

Postup:

Začněte přípravou chřestu. Bílý chřest je nutné loupat. Oloupaný chřest uvařte v mírně osolené vodě do měkka, naaranžujte na talíř a ozdobte další zeleninou, saláty, bylinkami. Zálivku snadno připravíte smícháním všech ingrediencí - lžíce oleje, lžičky balzamikového nebo jablečného octa, špetky soli, pepře a cca půl lžičky celozrnné hořčice bez cukru (kupuji ji v DM drogerii). 
Pokud si netroufáte na ztracená vejce, lze stejně dobře salát doplnit dvěma vejci uvařenými naměkko nebo si připravit volská oka.

Jak na ztracené vejce?
Základem úspěchu při přípravě ztraceného vejce je stáří vajec. Čím čerstvější ale budou, tím lépe se vám ztracené vejce povede připravit. Bílek u čerstvých vajec totiž drží hezky pohromadě a je pevný. Čím starší jsou vejce, tím je bílek řidší a hůře se sráží. Dále budete potřebovat větší hrnec, ve kterém budete moci pohodlně vytvořit vír. Do hrnce s vodou přidejte cca 2 lžíce octa. Voda by neměla vřít, pošíruje se ve vodě, která má mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia. Správnou teplotu poznáte podle toho, že ode dna k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka. V ten moment vytvořte v hrnci vodní vír a z co nejmenší vzdálenosti od hladiny do něj opatrně vlijte vytlučené vejce. Snažte se trefit vajíčkem přímo do středu víru. Na dokonale tekuté ztracené vejce vám stačí tři až čtyři minuty . Hotové vajíčko opatrnou vyndejte, položte na talíř s chřestem a přelijte zálivkou.