Blog - recepty
Jak připravit chřest
Užijte si chřestovou sezónu! Chřest se
v jídelních plánech objevuje celkem pravidelně. Jde o sezónní zeleninu,
sklízí se přibližně od poloviny dubna do začátku června. Sluší mu jednoduché
úpravy, které snadno zvládnete i v rámci programu Metabolic Balance.
Nejchutnější je čerstvý, ideálně ten, který ještě ráno ležel na poli. Je
přirozeně sladký, křehký, šťavnatý, bohužel o tyto vlastnosti rychle přichází.
Dobrým řešením jsou farmářské trhy - ráno nakoupíte a připravíte k obědu.
Přibližným vodítkem pro čerstvost je křehkost - čerstvý výhonek chřestu (zelený
i bílý) se při pokusu o ohnutí zlomí. Chřest je možné vařit ve vodě i
v páře, restovat, péct, grilovat nebo ho podélně hodně tence nakrájený lze
přidat do salátů i syrový. Bílý chřest je nutné před tepelnou úpravou oloupat
ze všech stran směrem od hlavičky, zelený chřest se běžně neloupe, stačí jen
odkrojit spodní dřevnaté konce. Chřestové odřezky je možné použít na vývar (lze
je schraňovat v mrazáku). Známou holandskou omáčku si v přísné fázi
programu nepřipravíte, ale nevadí, chřest bude skvělý i s vejci nebo
šunkou, nebo s "falešnou majonézou" z vaječného žloutku, příp.
přepuštěným máslem ve 3. fázi.
Několik receptů najdete
na přípravu najdete ve Velikonočním speciálu. Chřest je výborný
v polévce, ale i vařený nebo dušený jako příloha. Chřest vařím dle
tloušťky výhonků 3 - 10 minut. Pokud chcete zachovat krásnou svěží zelenou
barvu, je ideální způsob blanšírování a následné rychlé zchlazení v ledové
vodě. Chřest je možné přidat i do vaječné omelety, příp. muffinů, výborný
je i v rizotu, ale na to si počkáte až do 4. fáze. Aktuálně jsem pro vás
připravila několik nových receptů, které lze využít už v přísné fázi.
Závitky z kuřecích prsou s chřestem a chřestovou omáčkou
Ingredience:
porce kuřecích prsou
porce zeleniny - zelený chřest, mrkev
sůl, pepř
čerstvá petržel
jablko (na salát)
Postup:
Chřest zbavte spodních dřevnatých částí a spařte ho
vroucí vodou. Kuřecí prsa podélně mírně nakrojte, příp. lehce naklepejte,
abyste dostali co největší plátek masa. Osolte, opepřete a doprostřed položte
připravený chřest (2 - 3 kusy). Zarolujte a svažte provázkem nebo spíchněte
párátkem.
Na rozpálené pánvi zprudka opečte, podlijte vodou nebo
zeleninovým vývarem a pod poklicí nechte dusit do změknutí, příp. můžete
připravit víc závitků současně a dát je péct do trouby.
Mezitím si připravte salát z mrkve a jablka -
jednoduše oboje nastrouháte nahrubo a zamícháte.
V závěru dušení přidejte do šťávy na kousky
nakrájený zbytek porce chřestu. Maso vyjměte, šťávu i s chřestem
rozmixujte na omáčku.
Závitek zbavte párátka, přendejte na talíř, přelijte
omáčkou a ozdobte petrželí nebo mikrobylinkami.
Zapečený chřest s mozzarellou a křupavou posypkou
Inspiraci pro tento recept jsem objevila v kuchařce Jíme zdravě. Jako obvykle jsem ho upravila do "metabolické" podoby.
Ingredience:
porce mozzarelly
chřest, ředkvičky nebo
jiná zelenina na ozdobu
sůl, pepř
medvědí česnek, petržel,
mikrobylinky
Knäckebrot (nebo suchý
žitný chléb)
Postup:
Zelený chřest vložte do
zapékací nádoby, posypejte nastrouhanou mozzarellou, osolte, opepřete a dejte
zapéct na 10 minut do horké trouby (cca 220 °C).
Připravte si strouhanku z
jednoho plátku knäckebrotu. Do mixéru dejte na kousky rozlámaný knäckebrot,
přidejte nakrájený medvědí česnek, petržel, špetku soli a pepře a vše společně
rozmixujte. Strouhankou posypejte chřest a vraťte na další minutu do trouby.
Přendejte na talíř,
pokapejte za studena lisovaným olejem, ozdobte další zeleninou nebo
mikrobylinkami.
Salát z bílého chřestu s křupavou šunkou a okurkovou zálivkou
Ingredience:
porce zeleniny: bílý chřest, listové saláty (nebo jiná
zelenina na ozdobu), jarní cibulka a kousek okurky na zálivku
bílkovina: kuřecí šunka
sůl, pepř, olej, ocet
žitný chléb
Postup:
Nejdříve si v osolené vodě uvařte oloupaný chřest - ideálně nastojato, aby špičky zůstaly křupavé - max.10 minut. Mezitím si nastrouhejte okurku, přidejte nakrájenou cibulku, sůl, pepř, za studena lisovaný olej a ocet a rozmixujte tyčovým mixérem na zálivku. Šunku pokrájejte na dlouhé cca 2 cm široké nudle a do křupava pečte v horkovzdušné fritéze (nebo na nepřilnavé pánvi). Na talíř rozložte chřest, ozdobte lístky salátu, přelijte zálivkou a lehce poprašte lahůdkovým droždím. Pokud chcete, můžete salát ještě doplnit krutony z žitného chleba (připravovala jsem je rovněž v horkovzdušné fritéze).
Salát z chřestu se
ztraceným vejcem a hořčičnou zálivkou
Ingredience:
2 vejce
bílý chřest, ředkvičky
(nebo jiná zelenina či saláty na ozdobu)
sůl, pepř, celozrnná
hořčice, olej, ocet, medvědí česnek (nebo jiné bylinky, např. pažitka, jarní
cibulka)
Postup:
Začněte přípravou
chřestu. Bílý chřest je nutné loupat. Oloupaný chřest uvařte v mírně
osolené vodě do měkka, naaranžujte na talíř a ozdobte další zeleninou, saláty,
bylinkami. Zálivku snadno připravíte smícháním všech ingrediencí - lžíce oleje,
lžičky balzamikového nebo jablečného octa, špetky soli, pepře a cca půl lžičky
celozrnné hořčice bez cukru (kupuji ji v DM drogerii).
Pokud si netroufáte na
ztracená vejce, lze stejně dobře salát doplnit dvěma vejci uvařenými naměkko
nebo si připravit volská oka.
Jak na ztracené vejce?
Základem
úspěchu při přípravě ztraceného vejce je stáří vajec. Čím čerstvější ale budou, tím lépe se vám ztracené vejce povede připravit. Bílek u čerstvých vajec totiž drží
hezky pohromadě a je pevný. Čím starší jsou vejce, tím je bílek řidší a hůře se
sráží. Dále budete potřebovat větší hrnec, ve kterém budete moci pohodlně
vytvořit vír. Do hrnce s vodou přidejte cca 2 lžíce octa. Voda by neměla
vřít, pošíruje se ve vodě, která má mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia.
Správnou teplotu poznáte podle toho, že ode dna k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka. V ten
moment vytvořte v hrnci vodní vír a z co nejmenší vzdálenosti od hladiny do něj
opatrně vlijte vytlučené vejce. Snažte se trefit vajíčkem přímo do středu
víru. Na dokonale tekuté ztracené vejce vám stačí tři až čtyři minuty . Hotové
vajíčko opatrnou vyndejte, položte na talíř s chřestem a přelijte zálivkou.