Luštěniny

Hummus

Hummus určitě nemusím představovat - jde o pomazánku, kaši či dip z uvařené cizrny, smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Níže najdete základní recept upravený podle principů metabolic balance. Základní recept je možné různě obměňovat. Pastu tahini lze přidat od 3. fáze programu.


Ingredience:

porce vařené cizrny
lžíce olivového oleje
šťáva z citronu (pokud citron v plánu nemáte, lze vynechat, nebo využít trochu octa)
sůl, mletý pepř, římský kmín, mletý koriandr
česnek dle chuti


Postup:

Cizrnu, olivový olej, česnek a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme trochu vody, dle chuti okořeníme a necháme cca půl hodiny odležet. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkami čerstvého koriandru nebo petrželky. Podáváme se zeleninovým salátem a žitným chlebem.

Variace:
Pokud máte rádi červenou řepu, můžete připravit podobným způsobem hummus řepný - do mixéru přidáme navíc ještě porci vařené nebo pečené červené řepy.

Olivový hummus
Základní pomazánku těsně před podáváním pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanými olivami bez pecek

Hummus s medvědím česnekem
V základním receptu vynecháme stroužky česneku a nahradíme ho šálkem nasekaného medvědího česneku.