Luštěniny
Hummus
Hummus určitě nemusím představovat - jde o pomazánku, kaši či dip
z uvařené cizrny, smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým
olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Níže najdete základní recept upravený podle principů metabolic
balance. Základní recept je možné různě obměňovat. Pastu tahini lze
přidat od 3. fáze programu.
Ingredience:
porce vařené cizrnylžíce olivového oleje
šťáva z citronu (pokud citron v plánu nemáte, lze vynechat, nebo využít trochu octa)
sůl, mletý pepř, římský kmín, mletý koriandr
česnek dle chuti
Cizrnu, olivový olej, česnek a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme trochu vody, dle chuti okořeníme a necháme cca půl hodiny odležet. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkami čerstvého koriandru nebo petrželky. Podáváme se zeleninovým salátem a žitným chlebem.
Variace:
Pokud máte rádi červenou řepu, můžete připravit podobným způsobem
hummus řepný
- do mixéru přidáme navíc ještě porci vařené nebo pečené červené
řepy.
Olivový hummus
Základní pomazánku těsně před podáváním pokapeme olivovým olejem a
posypeme nasekanými olivami bez pecek
Hummus s medvědím česnekem
V základním receptu vynecháme stroužky česneku a nahradíme ho šálkem
nasekaného medvědího česneku.