Maso (mimo drůbež)
Hovězí plátek v rajské omáčce
Ingredience:
porce hovězího masa (dle plánu)
sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list, tymián
porce zeleniny - mrkev, pastinák, rajčata, kousek dýně
kousek cibule
olej (nebo ghee od 3. fáze)
Postup:
Omáčka v metabolické úpravě je vlastně zeleninové pyré. Podobným
způsobem jsem kdysi připravovala dětem oblíbenou rajskou polévku -
bez jíšky nebo mouky. Zahuštěná a doplněná o maso slavila úspěch i u
dětí dospělých.
Nejprve si uvařte maso v osolené vodě s kořením (pár kuliček pepře a
nového koření). Vývar můžete použít jako polévku nebo ho uložte pro
pozdější potřebu.
Cibuli nakrájejte a orestujte na trošce oleje, přidejte na kostky
nakrájenou zeleninu, chvíli restujte. Podlijte vodou (nebo vývarem),
přidejte koření a nechte dusit. Rajčata překrojte na polovinu,
odstraňte zelený střed a přidejte k zelenině. Jakmile rajčata mírně
změknou, stáhněte slupku, vraťte do hrnce a dále duste do změknutí.
Nebo můžete rajčata podusit zvlášť a propasírovat je, pokud nemáte
rádi semínka.
Měkkou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Dýně a mrkev omáčku
příjemně dosladí, rajčata naopak okyselí, další dochucování nebude
třeba. Výsledná chuť záleží na poměru použité zeleniny. Od 3. fáze
můžete místo rajčat použít rajčatové pyré bez cukru.
Omáčku přelijte přes maso a podávejte. Ve 3. fázi můžete doplnit
malou porcí celozrnných těstovin.