Maso (mimo drůbež)

Hovězí plátek v rajské omáčce

Ingredience:

porce hovězího masa (dle plánu)
sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list, tymián
porce zeleniny - mrkev, pastinák, rajčata, kousek dýně
kousek cibule
olej (nebo ghee od 3. fáze)

Postup:

Omáčka v metabolické úpravě je vlastně zeleninové pyré. Podobným způsobem jsem kdysi připravovala dětem oblíbenou rajskou polévku - bez jíšky nebo mouky. Zahuštěná a doplněná o maso slavila úspěch i u dětí dospělých. 
Nejprve si uvařte maso v osolené vodě s kořením (pár kuliček pepře a nového koření). Vývar můžete použít jako polévku nebo ho uložte pro pozdější potřebu. 
Cibuli nakrájejte a orestujte na trošce oleje, přidejte na kostky nakrájenou zeleninu, chvíli restujte. Podlijte vodou (nebo vývarem), přidejte koření a nechte dusit. Rajčata překrojte na polovinu, odstraňte zelený střed a přidejte k zelenině. Jakmile rajčata mírně změknou, stáhněte slupku, vraťte do hrnce a dále duste do změknutí. Nebo můžete rajčata podusit zvlášť a propasírovat je, pokud nemáte rádi semínka. 
Měkkou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Dýně a mrkev omáčku příjemně dosladí, rajčata naopak okyselí, další dochucování nebude třeba. Výsledná chuť záleží na poměru použité zeleniny. Od 3. fáze můžete místo rajčat použít rajčatové pyré bez cukru. 
Omáčku přelijte přes maso a podávejte. Ve 3. fázi můžete doplnit malou porcí celozrnných těstovin.