Maso (mimo drůbež)
Hovězí maso v koprové omáčce
Ingredience:
porce hovězího masa (dle plánu)
sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list
porce zeleniny - celer, cuketa
kousek cibule
kopr
olej (nebo ghee od 3. fáze)
jablečný ocet
Postup:
Omáčka v metabolické úpravě (bez mouky a smetany) je vlastně naředěné zeleninové pyré. Zeleninu na omáčku zvolte dle vlastního uvážení a možností jídelního plánu. Sama jsem zkusila ještě verzi z květáku, použít se dá i černý kořen, nebo také patizon, pokud máte v seznamu zeleniny tykve a dýně.
Nejprve si uvařte maso v osolené vodě s kořením (pár kuliček pepře a
nového koření, bobkový list). Vývar můžete použít jako polévku nebo ho uložte pro
pozdější potřebu.
Cibuli nakrájejte a orestujte na trošce ghee (nebo oleje), přidejte na kostky
nakrájenou zeleninu, chvíli restujte. Podlijte vodou (nebo vývarem),
přidejte sůl a nechte dusit.
Měkkou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Dle potřeby zřeďte vodou, přidejte nasekaný kopr, dochuťte solí, jablečným octem, pokud můžete, přidejte ještě ghee pro vůni. Osobně omáčku připravuji raději předem a nechám ji do druhého dne rozležet, chutě se krásně propojí a koprovka je nejen výborná, ale i zdravá.
Omáčku přelijte přes maso a podávejte. Ve 3. fázi můžete doplnit
malou porcí celozrnných těstovin, příp. si připravte žitný knedlík.