Houby
Houbová polévka
Jedná se vlastně o falešnou bramborovou polévku s houbami, kde jsou brambory ve 2. fázi vynechány a typickou houbovou vůni vytváří houbové koření.
Ingredience:
porce bílkoviny - hlíva
ústřičná
porce zeleniny (mrkev, celer
nebo řapíkatý celer, petržel) nebo i porce lesních hub
sůl, pepř, majoránka, houbové
koření
petrželka na ozdobení
Postup:
Očištěnou a nakrájenou hlívu krátce povařte. Přidejte další zeleninu nakrájenou na kostky, příp. houby. Nechte vařit do změknutí. Dochuťte solí, pepřem, dle chuti majoránkou, ovoňte houbovým kořením. Na zahuštění lze použít kousek rozvařeného a rozmixovaného celeru. Ve 3. fázi lze je možné polévku zahustit i trochou žitné mouky rozmíchané ve vodě, příp. lze do polévky přidat i menší bramboru, nebo brambory nahradit topinamburem (zelenina) a jako přílohu použít žitný chléb.
Na talíři zdobte natěmi a dochuťte kvalitním za studena lisovaným olejem.
Tip: Klasická houbová polévka mého dětství bývala zahuštěná lžičkou krupice. Zkuste metabolickou variantu "bramboračky" zahustit žitnou krupicí.