Maso (mimo drůbež)
Grilovaná vepřová panenka s houbovým ragú
Ingredience:
porce panenky (dle plánu)
sůl, rozmarýn (nebo jiné bylinky)
kousek cibule
porce zeleniny na salát
ocet
olivový olej
Postup:
Vepřová panenka bývá v plánech často. Zkuste si ji připravit vcelku
na grilu. Pokud nemáte k dispozici gril, lze ji snadno upéct i
v troubě.
Začněte přípravou houbového ragú. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
Na pánvi rozehřejte trošku oleje a cibuli pozvolna restujte dohněda.
Na pánev přidejte žampiony nebo jiné houby nakrájené na čtvrtky. Asi
1 minutu opékejte a míchejte vařečkou. Nechte lehce osmažit. Poté
přilijte zeleninový vývar (nebo trochu vody), osolte a nechte dusit.
Občas nezapomeňte promíchat a podle potřeby podlévejte vývarem.
Pokud potřebujete ragú zahustit, lze přidat trochu celozrnné žitné
mouky nebo nastrouhaný knäckebrot.
Maso osolte a položte na hodně rozpálený gril. Grilujte několik
minut podle toho, jak chcete mít panenku propečenou - dokud se na
povrchu neobjeví hnědá mřížka, potom teplotu snižte a nechte ještě
chvíli dopéct. Správně připravená panenka je zvenku opečená a uvnitř
mírně růžová a šťavnatá. Hotovou panenku polijte olejem, ve kterém
jste rozmíchali nasekané bylinky. Přeložte na talíř, přidejte
houbové ragú. Podávejte s míchaným zeleninovým salátem.