Luštěniny
Dýňový kotlík s fazolkami mungo
Ingredience:
porce vařených fazolíporce máslové dýně
½ rajčete
jarní cibulka
česnek
sůl, pepř
zeleninový vývar
čerstvý rozmarýn, tymián,
oregano (lze použít i sušené)
za studena lisovaný olej
Postup:
Jarní cibulky omyjte a nakrájejte na kolečka. Dýni oloupejte,
vykrojte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte, nasekejte
nadrobno. Kolečka jarní cibulky, česnek a nakrájenou dýni společně
chvíli opékejte na hlubší pánvi nebo v hrnci. Přidejte bylinky,
přilijte vývar a nechte dusit do změknutí dýně. Rajče nechte chvíli
pod pokličkou spařit, sloupněte slupku (nemusíte, pokud vám nevadí)
a rozmačkané rajče přidejte k zelenině. Pokud dáváte přednost
konzistenci omáčky, nechte dýni úplně rozvařit a teprve potom
přidejte fazolky. Společně chvíli duste, aby se prolnuly chutě.
Dochuťte dle potřeby česnekem, čerstvě mletým pepřem, sušeným
oreganem a olivovým olejem.
Podávejte s žitným chlebem. Jako příloha se hodí i žitné těstoviny,
od 3. fáze i další těstoviny celozrnné, příp. celozrnný kuskus.
Místo fazolek mungo lze použít i jiné luštěniny, nebo pro změnu třeba i cizrnový kuskus (na obrázku).