Tvaroh a sýry
Dýňová polévka se sýrem žervé
Polévku z dýně hokkaidó zjemněnou smetanou určitě znáte. Zkuste si
uvařit zdravější variantu se sýrem. Kombinace sýra a zeleniny je
jedním z častých návrhů obědů nebo večeří v jídelních plánech.
Ingredience:
kousek cibule
porce sýru žervé (nebo jiného sýra, výborný je např. i Cottage, ricotta, Čerstvý sýr apod.)
sůl, pepř, špetka kurkumy nebo muškátového květu
petrželka, pažitka
olej
Nejdříve si připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na
kousky. Můžeme i loupat, ale u této dýně to není nutné. Krátce
orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kostky dýně, zalijeme vodou
nebo zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí. Uvařenou dýni
rozmixujeme i s vodou a porcí sýra. Dochutíme kořením a na talíři
zdobíme natěmi. Přidáme za studena lisovaný olej - nejlépe chutná
dýňový. Podáváme s celozrnným žitným chlebem. Od 3. fáze můžeme
polévku doplnit kostičkami chleba osmaženého na pánvi.