Blog - recepty
Dýně ještě jednou...
1. 12. 2020
... tentokrát na sladko jako dezert. Věděli jste, že i dezerty je možné připravit v souladu s pravidly programu Metabolic Balance? Pokud ne, věřím, že vás následující recepty přesvědčí.
Dýňové muffiny
Ingredience:
1 vejce
100 g dýňového pyré
nastrouhané menší jablko nebo jablečné pyré bez cukru
špetka soli
perníkové koření
60 g žitné mouky (použila jsem žitnou mouku výražkovou)
lžička jedlé sody
lžička ořechového oleje (nemusí být)
Postup:
Nejprve si připravte dýňové pyré. Doporučuji dýni raději péct než vařit ve vodě, pyré je hustší a pro těsto na muffiny vhodnější. Jablko nastrouhejte najemno. Všechny ingredience dobře vymíchejte, nechte chvíli odstát a nalijte do formy na muffiny nebo do papírových košíčků. Pečte ve středně vyhřáté troubě (cca na 180 °C) 25 -30 minut.
Dýňovo hruškový koláč
Ingredience:
200 g dýňového pyré
200 g vyzrálejších hrušek
120 g žitné mouky výražkové
2 vejce
skořice, příp. perníkové koření, pomerančová kůra z bio pomerančů
1 lžička kypřícího prášku
lžička medu
Postup:
Předem si připravíme pyré z pečené dýně. Hrušky
oloupeme a rozmixujeme na pyré.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a kořením.
Bílky vyšleháme do tuha. K mouce přidáme dýňové pyré, pyré s hrušek,
med a žloutky, promícháme. Na závěr opatrně přimícháme sníh z bílků.
Hrušky těsto příjemně ochutí, doslazovat je třeba jen minimálně. Těsto vlijeme
do formy na koláč a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Pro slavnostnější příležitosti si můžeme koláč
proložit vrstvou "krému" z ricotty, příp. ještě polít čokoládou a
připravit tak dezert v podobě dortu. Sýr jen lehce ovoníme vanilkou a použijeme na ozdobení
dortu, přip. vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny, spodní potřeme
"krémem" a přiklopíme horní polovinou dortu.