Blog - recepty

Dýně ještě jednou...

1. 12. 2020

... tentokrát na sladko jako dezert. Věděli jste, že i dezerty je možné připravit v souladu s pravidly programu Metabolic Balance? Pokud ne, věřím, že vás následující recepty přesvědčí.

Dýňové muffiny


Ingredience: 

1 vejce
100 g dýňového pyré
nastrouhané menší jablko nebo jablečné pyré bez cukru
špetka soli
perníkové koření
60 g žitné mouky (použila jsem žitnou mouku výražkovou)
lžička jedlé sody
lžička ořechového oleje (nemusí být)

Postup:

Nejprve si připravte dýňové pyré. Doporučuji dýni raději péct než vařit ve vodě, pyré je hustší a pro těsto na muffiny vhodnější. Jablko nastrouhejte najemno. Všechny ingredience dobře vymíchejte, nechte chvíli odstát a nalijte do formy na muffiny nebo do papírových košíčků. Pečte ve středně vyhřáté troubě (cca na 180 °C) 25 -30 minut.

Dýňovo hruškový koláč

Ingredience:

200 g dýňového pyré
200 g vyzrálejších hrušek
120 g žitné mouky výražkové
2 vejce
skořice, příp. perníkové koření, pomerančová kůra z bio pomerančů
1 lžička kypřícího prášku
lžička medu

Postup:

Předem si připravíme pyré z pečené dýně. Hrušky oloupeme a rozmixujeme na pyré.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a kořením. Bílky vyšleháme do tuha. K mouce přidáme dýňové pyré, pyré s hrušek, med a žloutky, promícháme. Na závěr opatrně přimícháme sníh z bílků. Hrušky těsto příjemně ochutí, doslazovat je třeba jen minimálně. Těsto vlijeme do formy na koláč a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.
Pro slavnostnější příležitosti si můžeme koláč proložit vrstvou "krému" z ricotty, příp. ještě polít čokoládou a připravit tak dezert v podobě dortu. Sýr jen lehce ovoníme vanilkou a použijeme na ozdobení dortu, přip. vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny, spodní potřeme "krémem" a přiklopíme horní polovinou dortu.