Houby
Dušená hlíva ústřičná s kaší z batátů
porce hlívy ústřičné
porce batátů
rukola (nemusí být)
pórek
sůl
pepř
kmín
olej
Postup:
Hlívu očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Na rozpálené pánvi s trochou oleje orestujte (lze i bez oleje), dle potřeby lehce podlijte vodou a duste, dokud hlíva nezměkne a nezačne lehce hnědnout. Mezitím si připravte kaši z batátů. Brambory okrájejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte ve vodě. V misce rozmačkejte, osolte, přidejte olej a zamíchejte. Hlívu i kaši přendejte na talíř, polijte olejem a posypte orestovaným pórkem. Ozdobte lístky rukoly.
Pokud nemáte v plánu batáty, můžete zkusit pyré z dýně - kombinace s houbami je nezvyklá, ale velmi chutná. Batáty svou nasládlou chutí dýni lehce připomínají.
Tip: Od 3. fáze můžete místo oleje použít na brambory ghee máslo.
Batáty
Batáty nebo- li sladké brambory jsou
kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas).
Původem jsou z Ameriky, podobně jako brambory, z oblasti mexického
poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Zajímavé je, že
botanicky nejsou příbuzné s brambory. Batáty se ale v Evropě
objevily asi o 100 let dříve a byly velmi ceněny.
Sladké brambory jsou energeticky
vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, vlákninu a
draslík. V jídelních plánech se místy objevují v seznamu zeleniny
(na rozdíl od klasických brambor, které slouží jako příloha a
většinou se přidávají až ve 3. fázi).