Blog - recepty
Čočková paštika
11. 1. 2021
Receptů na přípravu luštěnin mám na svých stránkách řadu a také je často a ráda vařím. Dnes jsem se rozhodla podělit o jeden nový recept. Trochu jsem experimentovala s čočkou a výsledek mě přímo nadchl. Čočková paštika z klasické hnědé čočky byla prostě úžasná a přitom jednoduchá na přípravu. Jen je potřeba jídlo plánovat dopředu a čočku předem namočit a uvařit (nebo aspoň koupit hotovou čočku v konzervě). Luštěniny mají jen jedinou nevýhodu - je jich hodně, přímo moc - tedy pokud chci dodržet předepsanou porci. Uvádím množství podle svého jídelního plánu.
Ingredience:
porce uvařené, vychladlé hnědé čočky - 65 g
porce zeleniny - 140 g (z toho asi 100 g žampionů a další zelenina na oblohu (saláty, rajče, paprika nebo jiná vhodná
zelenina)
šalotka
sůl, pepř, tymián
bobkový list
za studena lisovaný olej
lžička ghee
Postup:
Čočku propláchněte a namočte min. na 2 hodiny do vody. Sceďte a vařte v čisté vodě s bobkovým listem do měkka (asi 30 minut). Pokud použijete hotovou čočku z konzervy, stačí čočku v cedníku propláchnout vodou.
Šalotku i česnek nakrájejte najemno. Pokud můžete, orestujte šalotku i s česnekem na ghee do zlatova (lze použít i řepkový olej). Přidejte žampiony, dochuťte solí, špetkou pepře a tymiánem. Restujte, dokud se se žampionů neodpaří voda. Odstavte ze sporáku, k žampionům přidejte čočku (lžičku čočky a několik plátků žampionů si můžete nechat na ozdobu, čočku také kvůli prvnímu soustu bílkoviny!) a tyčovým mixérem směs rozmixujte dohladka. Vmíchejte za studena lisovaný olej.
Paštiku podávejte se žitným chlebem, ozdobenou zbylou čočkou a žampiony, čerstvým tymiánem a zeleninovou oblohou.