Blog - recepty

Cizrnový kuskus

3. 2. 2021

Ano, čtete dobře, cizrnový kuskus. Nejedná se o kombinaci cizrny s kuskusem, ale o produkt z cizrnové mouky ve tvaru kuskusu. Objevila jsem ho náhodou, když jsem navštívila jednu z brněnských prodejen zdravé výživy... Místo hledaného sečuánského pepře jsem si odnesla cizrnový kuskus. Vzápětí jsem ho vyzkoušela a hned se zabydlel v mé kuchyni.

Příprava je jednoduchá, ještě jednodušší než u cizrnové rýže. Stačí jen porci kuskusu zalít vroucí vodou, nechat 5 minut stát a je hotovo. Tak rychle, že jsem na první pokus kuskus "rozvařila" - výsledek byl mírně kašovitý. Druhý pokus dopadl lépe, opravdu stačí jen 5 minut a vodou je v tomto případě lepší šetřit, pokud chceme, aby kuskus zůstal sypký. Osvědčil se mi poměr 1 : 1, kolik kuskusu, tolik vody.

Stejně jako příprava kuskusu jsou jednoduché i moje recepty. Cizrnový kuskus je zdrojem bílkoviny, takže ho můžete doplnit už jen zeleninou, příp. chlebem, pokud byste náhodou měli dojem, že snesete větší porci jídla. Počítejte ale s tím, že kuskus hodně nabyde na objemu.

Marocké zeleninové tajine

Ingredience:

porce cizrnového kuskusu (odpovídá váze suchých luštěnin ve vašem plánu)
porce zeleniny (kousek cibule, mrkev, lilek, cuketa, rajče)
stroužek prolisovaného česneku
mletý zázvor, římský kmín, pepř - dle chuti
trochu mleté skořice (nemusí být)
petrželka na ozdobu
lžíce za studena lisovaného oleje

Postup:

Nejdříve si připravte zeleninu. Mrkev krájím na špalíčky podélně i příčně (cca 2 cm dlouhé), cuketu a lilek na větší kousky. Na středně silně rozpálené hlubší pánvi nebo větším hrnci orestujte cibulku, občas zamíchejte až do mírného zhnědnutí. Přidejte česnek, všechno koření a restujte dalších pár minut za stálého míchání. Přidejte cukety, mrkev, lilek a dalších pár minut restujte. Přidejte rajče nakrájené na kousky, podlijte vodou, dosolte a opepřete podle chuti. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat přibližně 10 - 15 minut. Zelenina by neměla být rozvařená, ale tzv. na skus. Mezitím si připravte kuskus dle návodu výše. Smíchejte ho s částí za studena lisovaného oleje, zbytek oleje zamíchejte do zeleniny a můžete podávat. Na talíři ještě ozdobte bylinkami.

Pečená zelenina s kuskusem

Super jednoduché jídlo z kategorie "co lednice dala". V létě jsem zeleninu zapékala se sýrem, zima si žádá sytější a více prohřívací variantu, takže bílkovinu tentokrát zastoupila cizrna v podobě kuskusu.

Ingredience:

porce cizrnového kuskusu
porce zeleniny (dle plánu a chuťových preferencí)
sůl, pepř
stroužek česneku
kousek chilli papričky (nemusí být)
za studena lisovaný olej
bazalka


Postup:

Předehřejte si troubu na střední stupeň. Mezitím si připravte zeleninu. Použila jsem cuketu, lilek, papriku, rajče a kousek cibule, ale určitě by se dala takto připravit i jiná zelenina, která bude ladit s cizrnou - např. dýně, která je v obchodech stále dostupná, se přímo nabízí. Zeleninu očistěte a nakrájejte na plátky a vložte do zapékací misky. Osolte, lehce dochuťte pepřem a posypejte plátky česneku. Mírně podlijte vodou a nechte v troubě péct do změknutí. Mezitím si připravte kuskus. Hotový kuskus smíchejte s částí oleje, aby nebyl suchý a můžete servírovat na talíř. Zeleninu přelijte vypečenou šťávou a dochuťte olejem. Můžete ještě ozdobit bazalkou nebo jinými bylinkami.