Žitný chléb a placky
Celozrnný žitný chléb z kvásku
-
400 g kvásku
-
130 g vody
-
2 lžíce oleje (lze i vynechat)
-
360 g žitné mouky celozrnné a celozrnné jemně mleté (v poměru cca 1 : 2)
-
2 lžičky soli
-
1 lžička celého kmínu
-
1 lžička mletého kmínu
Postup:
Všechny ingredience pečlivě promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto zůstane trochu mazlavé, ne však blátivé. Formu na chléb lehce vymažte olejem. Řádně umíchané těsto přendejte do formy a nechte kynout na teplém místě až 12 hodin (nebo dle potřeby).
Troubu rozehřejte na vyšší teplotu a chléb v rozehřáté troubě pečte asi čtvrt hodiny, potom teplotu snižte a pečte dalších min. 40 minut. Po upečení chleba vyjměte z trouby, nechte vychladnout a teprve po úplném vychladnutí vyklopte z formy.